Pezsgő pedálozás – geológiai-, irodalmi- és gasztronómiai bringatúra

A Sárvári Kerékpár Egylet tagjai közül néhányan június 11-én szombaton reggel 21 fős bringás csapat indult útnak, hogy 3 órával később meghódítsa a Somló-hegy lankáit.

IMG_20160611_081202

Szép és barátságos időben kerekeztünk Gérce- Vásárosmiske- Kemeneskápolna-Egyházashetye- Boba- Kamond és Iszkázon keresztül Somlóvásárhelyre a Kreinbacher- birtokra. 55 km megtétele után birtoklátogatásra vártak bennünket, ahol megismerkedhettünk a Nagy-Somlói borvidék 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött történetével.

Megtudtuk, hogy a 40 ha-os birtokméreten 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet és a birtok fejlesztése. A legjellemzőbb szőlőfajtáik: furmint, olaszrizling, hárslevelű, juhfark.

IMG_20160611_110758

Vendéglátóink beszéltek arról, hogy a szőlőművelésük organikus. Kézi szüreteléssel és válogatással kerülnek le a szemek. A francia CHRISTIAN FORGET a champagne-i Domaine Paul Bara pincemestere szakértelmével készülnek a pezsgőik.

IMG_20160611_091843_1

A pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választották a champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodnak a legjobb technológiához. Ebből a présből Magyarországon csak kettő van, ezek itt a Birtokon találhatók.

IMG_20160611_120735

Az alapbor a házasítást követően palackban erjed újra és hosszan érlelődik seprőn, további finom aromákkal gazdagodva. A folyamatot a degorzsálás és likőrözés zárja.

IMG_20160611_123601

A Birtokon azt vallják, hogy a legfontosabb feladatot maga az idő végzi. A palackok érlelése 24−36 hónapon át tart, minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Ez természetesen a pezsgők fejlődésével többszöröződhet, de kevesebb sosem lehet.

IMG_20160611_123508

Kiderült, hogy a borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis már ekkor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok.

Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését. A juhfark kiemelkedő beltartalma a fogyasztókat is kiemelkedő beltartalommal jutalmazta.

Ez nem csak hit! Hosszú időkre vetített statisztika szerint több mit 20%-kal több fiú születik a Somló-hegy közelében.

IMG_20160611_130612

Megtudtuk, hogy irodalmunk nagyjait, Hamvas Bélát és Márai Sándort is megihlették a Somlói nedűk. Márai szerint: „ A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben.” Hamvas úgy fogalmazott, hogy: „Egyetemes bor nagyon kevés van – olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a SOMLAIT ajánlanám.”

A futurisztikus csúcstechnológia megtekintése után finomakat ettünk és kóstoltunk a bizsergető nedűkből. Jókedvtől és sok élménytől eltelve egy áztató nyári zápor után nyeregre ültünk és visszaindultunk . Bobán szigorú sötétséggel nézett ránk az ég és csepegtetni kezdte ránk a tisztító csapadékot.

IMG_20160611_174145

Gyorsan és jól döntöttünk, hogy vonatra szálltunk és Sárvárig a vasúti kocsi védelmében vidáman visszaidéztük a 85 km-es tekerés legemlékezetesebb perceit.