Őrségi kerékpáros barangolás

A Sárvár Rádióban is hallható, hogy a nyár a fesztiválok ideje! Valóban, egymást érik a különféle fesztiválok, rendezvények, jeles napok! A Sárvári Kerékpár Egylet tagjai úgy vélik, hogy a nyár a kerékpártúrák szezonja is!

Az elmúlt hétvégén az Egylet 17 lelkes Bringása felkerekedett a csodás Őrségi Nemzeti Parkba. Az Égiek verőfényes, szélcsendes időjárással adták áldásukat a túrára.

Sárvár Város Önkormányzata pedig sportcélú támogatás keretében az anyagi fedezetet biztosította az „Őrségi barangolás” névre keresztelt túrához, melyet e fórumon is megköszönünk!

Ispánk volt a célállomás, innen indultunk és idetértünk vissza. Az Arkánum apartmanház turistaszállásán töltöttük a szombat éjszakát. Szombaton kora délelőtt Őriszentpéterre indultunk ahol csatlakozott hozzánk Kevy Albert a Nemzeti Park igazgató-helyettese, aki a két napban túra-és idegenvezetőnk volt! Magyarszombatfa volt a következő állomás, ahol fazekas napokat tartottak. Itt bepillanthattunk a mesterség rejtelmeibe, majd a kemencés ebéd és az első defekt megjavítása után Velemér irányába indultunk tovább! Az 1300-as években épített Szentháromság templomot tekintettük meg, amit többen a fénytemplomaként is ismernek. Történelmi és bibliai ismereteinket bővíthettük, Kevy Albert lexikális tudását lelkesen osztotta meg velünk. Velemérről átgurultunk Szentgyörgyvölgybe, ahol pedig a XVIII. századból származó kazettás mennyezetű református templomba tértünk be. Az információk áradata itt sem maradt el, Albert gondoskodott róla, hogy egyik ámulatból a másikba essünk! Aki egyszerű, szép helyet keres, ahol valóban érezhető a Természetfeletti jelenléte, mindenképpen keresse fel ezt a két templomot, itt vannak alig 100kmre.

A visszafelé vezető úton egy valódi szálaló erdő mellett vezetett utunk, mely biológiai erdészeti értékek őrzője így védettség alatt áll! Itt az egyik e-bike szenvedett defektet! Az e-Bike- ok elektromos kerékpárok, melyek nagyon hasznosnak bizonyultak az Őrség igencsak dimbes-dombos vidékén.

A szombati napra az Őriszentpéteri Pajta bisztró teraszán fröccsözés és sajtkóstolás maradt hivatalos programként. A szállásra visszaérve egy ízletes gulyás vacsorával és házi pogácsa pótoltuk az elhasznált kalóriákat. A nap zárásaként jó hangulatú baráti beszélgetésre jöttünk össze a szálló teraszán a közelünkbe merészkedő őzeket leshettük meg!

Másnap reggel Szalafőn keresztül kerekezve az első megállón, Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttest fedeztük fel. Továbbhaladva a szlovén határon át Hodos (Őrihodos) – Budunci (Bűdfalva) és visszatérve Magyarországra Orfalu településeket érintettük. Az ebéd Apátistvánfalván várt bennünket. Ezen a szakaszon az alacsony sebességfokozat sem segített a Kerekezőknek! Egymást követték az emelkedők, ezt csak a visszafelé vezető út írta felül, Farkasfa irányában! Egyletünk legifjabb tagja a 12 éves Németh Kristóf, aki ezen a túrán is „férfiasan” helytállt, külön említést és elismerést érdemel!

Ispánkra visszaérve némi felfrissülést követően búcsút vettünk vendéglátóinktól, az Őrzőktől! Valamint e csodás, máshol már letűnt emberi léptékű világtól. Az izomláz mára elmúlt, a kerékpárokat felkészítettük a következő túrára, de az emlékek és a közösségi élmények megmaradnak! Célunk, hogy ezeket a tapasztalatokat gyarapítsuk, a TOUR DE BORTÚRA (Büki Gyógybornapok) lesz ennek a következő állomása!