Kerékpározni sisak nélkül olyan, mint gépkocsiban utazni biztonsági öv nélkül

Emmer Imi szerencsés kimenetelű kerékpáros balesete ismét ráirányította a figyelmet védősisak használatára. A Facebook profilján osztotta meg a következőket:

A kerékpáros sisak viselésére hívnám fel a figyelmét mindenkinek!
Tegnap egy baráti társaság tagjaként a Balatont szerettem volna körbe tekerni, de egy szerencsétlen baleset miatt csak 20 km jött össze.
Az eset tanulsága csak annyi, hogy ha nem lett volna rajtam kerékpáros sisak akkor most biztos hogy kórházban lennék, mert az esés után a sisakom külső csíkjaiból kavicsokat szedtünk ki a belső részei megrepedtek és ki is estek belőle később darabok!
Egyébként a sisakot a múlt héten vettem, most volt először a fejemen, szokatlan is volt, bután is éreztem benne magam elsőre!
A zúzódások majd begyógyulnak, legközelebb majd biztos óvatosabb leszek, de egy biztos sisak és kesztyű nélkül (mert a kezem is jórészt megúszta) többet nem indulok túrázni!
Emmer Imi

A bukósisak használata csak egyetlen esetben kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel haladunk. Ezt leszámítva mindenkinek a saját döntése a sisakviselés, de mi szívből ajánljuk sportoláshoz és minden felnőttnek és gyermeknek egyaránt!

Mother and daughter (9-11) cycling, smiling at each other

A fejvédők közötti különbségek leginkább a komfortérzetben vannak. Az olcsóbb is ugyanúgy megvédi a fejet, de kényelem szempontjából nem mindegy, hogy milyen nehéz a fejvédő és hány szellőzőnyílással rendelkezik. Vásárláskor mindenféleképpen próbáld fel őket — még akkor is, ha állítható a belső átmérője — hogy tényleg passzol-e, és oldalirányban sem mozog a fejeden. Bizonyosodj meg arról is, hogy a rögzítőpántok segítségével kényelmesen a fejedre tudod-e rögzíteni a sisakot, illetve azok biztosan tartják-e helyzetüket. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd ki az eladó segítségét!

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a veszélyek ellen az igazi védelem a kerékpáros tudása és figyelme.

A sisak a komolyabb balesetek ellen nem véd, így sisak használata esetén is legyünk mindig körültekintőek!

Forrás:
http://kerekparosklub.hu/kisokos/sisak

A sisak védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, ill. ütközés során keletkező energia jelentős részét.
A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés, elesés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a jármű szélvédőjének, motorháztetőjének vagy a talajhoz. Ez esetben a fejvédő egyértelműen hatásos védelmet nyújthat.
A holland SWOV kutatóintézet 2010. áprilisában közzétett kutatási eredménye alapján közúti baleset esetén a fej- és agysérülés kockázata nem kevesebb, mint 45 %-kal csökken azáltal, hogy a kerékpáros fejvédő sisakot használ. Persze az is nagyon fontos, hogy a fejvédő jó állapotú, s megfelelően rögzített legyen, hiszen ezek nélkül védelmi funkcióját nem képes kifejteni.

Forrás:
http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=441

A Vitalhirek.hu-n olvasható egy bővebb írás a sisak használatáról, viseléséről:
http://www.vitalhirek.hu/ne-biciklizzunk-bukosisak-nelkul/

A Sárvári Kerékpár Egylet egyik legfőbb célja, hogy minden körülmények között felhívjuk a figyelmet a biztonságos kerékpározás fontosságára!

Imi Barátunknak mihamarabbi felépülést kívánunk és köszönjük, hogy többünk számára hasznos okulásul megosztotta szerencsés kimenetelű kerékpáros balesetének tanulságait.

Köszönjük Imi, nagyon vigyázz Magadra!